De iPad en iPone hebben net zo goed een antivirus oplossing nodig

Iphone en ipad van Apple

 

Mits jij een lange tijd met plezier gebuikt wilt maken van je iOS apparaten is het niet alleen nodig om een beschermhoes aan te schaffen voor je gloed nieuwe device maar ook een bescherming tegen virussen, de iPhone en iPad zijn immers net computers. Een tablet kan net zo goed een virus krijgen als een computer. Als je er even bij stil staat, waarom zou het niet kunnen? Alles over virussen die op de iPad en iPhone kunnen komen, hoe je ze oploopt en hoe jij deze gadgets kunt beschermen tegen malware leer jij in deze content.

Virussen op Applesystemen is een groter probleem dan erkend

Over het algemeen is het bekend dat Appleproducten een stuk beter zijn beschermd tegen virussen dan Android of het Windows besturingssysteem. Dit komt doordat iOS en OS X standaard een stuk beter zijn beveiligd maar zeker niet ondoordringbaar, een virus in zo geïnstalleerd op jouw tablet smartphone. Doordat Appels besturingssystemen een stuk beter zijn beveiligd is het veel moeilijker om malware te maken die deze toestellen kan infecteren. Hier door zijn er minder virussen in de omloop maar ze zijn er wel degelijk.

Wil jij voorkomen dat jij het slachtoffer wordt van een trage tablet of een smartphone die uit zich zelf naar dure nummers gaat bellen dan is het zaak om een fatsoenlijke antivirus app te installeren.

Een aantal bekende virussen die op Appleproducten zijn gevonden

De infecties lopen al in de duizendtallen, een aantal voorbeelden Een aantal van deze malware types nemen jouw telefoon of tablet over om het daarna het virus weer verder te kunnen sturen naar de personen uit jouw contacten lijsten. Ook zijn er virussen die feitelijk kunnen inbreken in jouw smartphone om zo persoonsgegevens te vinden en opsturen naar de hacker. De smartphone staat vaak vol met persoonlijke data die je absoluut niet wilt delen met een hacker. Ook wordt het betalen via telefoon steeds populairder, deze gegevens in combinatie met jouw persoonlijke gegevens zijn een gevaarlijke combi.

Daarnaast bestaat er ook nog adware, dit is een zeer vervelende maar minderschadelijke malware die voor veel hoofdpijn zorgt. Als er op jouw iPhone of iPad veel advertenties verschijnen die er niet horen dan is er een grote kans dat jouw apparaat geïnfecteerd is met adware. Tevens kan het zo zijn dat jouw browser in het geval van Apple is dat standaard Safari, kan deze worden voorzien van storende pop-ups en toolbars met reclame. En denk maar niet dat je hier zo maar van af bent.

Hoe wordt mijn telefoon of tablet besmet met malware?

Een virus oplopen is zo gedaan. Meestal geef je er ook nog zelf toestemming voor zonder dat je dat door hebt. Er wordt vaak op slimme manieren tijdens de installatie van een ap gevraagd om toestemming om een virus mee te installeren zonder dat je hier zelf erg in hebt.

  • Op een gejailbreaked apparaat kun je gratis applicaties installeren die niet uit de officiële app store komen en vaak malware bevatten.
  • Iemand uit jouw contacten lijst heeft een virus op zijn of haar telefoon en dit virus stuurt zichzelf door naar jouw Phone.
  • Een schadelijk programma gedownload uit de bijlage in een email of WhatsApp bericht is zo gedaan.

Dit zijn slecht een aantal van de manieren waardoor er een virus op jouw telefoon kan komen. Installeer daarom bij voorkeur een applicatie die scant op schadelijke software. Een telefoon bevat vaak meer persoonlijk gegevens dan een computer en is daarom een aantrekkelijk doelwit voor internet criminelen.